Trgovina

Crna riža – Organska 500g Nutrigold
25/03/2019
Crvena riža – Organska 500g Nutrigold
25/03/2019
Show all

Basmati smeđa riža – Organska 500g Nutrigold

20.00 kn

Opis

Karakteristike

  • Organic

Orijentalna riža odlična je za kombinacije azijskih ili indijskih jela s rižom i povrćem. Kuha se kraće od integralne riže kratkog zrna pa je dobar izbor kada želite pripremiti brz i kratak obrok.
Čovjek poznaje rižu već više od 5000 godina. Pradomovina su joj Indija i Kina, odakle je prenesena u Siriju i istočnu Afriku. Danas je riža jedna od najvažnijih osnovnih namirnica na svijetu, koja daje čak polovicu dnevnih kalorija za polovicu svjetske populacije i namirnica je koja je kroz povijest nahranila više ljudi nego ijedan drugi usjev. Danas se uspješno uzgaja gotovo u cijelome svijetu, ali ipak najviše u toplim i vlažnim područjima Azije, Afrike te Srednje i Južne Amerike.

Postoji preko 8000 varijanti riže. Može biti neoljuštena, obavijena vanjskom opnom, poluoljuštena i oljuštena. U prehrani čovjeka najviše se upotrebljava oljuštena riža. Prema obliku zrna razlikujemo rižu dugog, srednjeg i okruglog zrna. Riže dugog zrna najčešće imaju i druge nazive koje upućuju ili na njihov način obrade ili na njihovo podrijetlo, kao npr. parboiled, smeđa riža, basmati, jasmin i indijanska – divlja riža. Najpoznatije riže okruglog zrna su arborio, splendor, verona, ostija.

Basmati riža jest aromatična riža dugog zrna, orašatog mirisa te blagog okusa i lagane teksture. Raspoloživa je kao nerafinirana smeđa basmati riža i rafinirana bijela basmati riža. Sadrži 8 esencijalnih aminokiselina, ima srednji glikemijski indeks (energija koju organizam dobija konzumiranjem basmati riže se oslobađa sporije), što je čini pogodnom namirnicom za dijabetičare i vegetarijance.

Riža se lako nadopunjuje s ostalim namirnicama, onima biljnog i životinjskog podrijetla. Na taj način nadopunjujemo njezinu nutritivnu vrijednost. Kombinirajući tako primjerice rižu s mahunarkama (slanutak, leća, bob, soja, grah, grašak), dobivamo veganski punovrijedni obrok sa svim esencijalnim aminokiselinama ili pak s morskim plodovima ili ribom gdje možemo dobiti obrok bogat i proteinima i ugljikohidratima

Sastojci:

100% smeđa basmati riža*

*Ekološka poljoprivreda.

Rok upotrebe:

Označen na poleđini.

Čuvati na suhom i tamnom mjestu.

Stavlja na tržište:

Galleria Internazionale d.o.o., Predavčeva 6,10090 Zagreb

Porijeklo: Pakistan

x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.