Trgovina

TROSKOT
15/07/2019
DUBČAC
15/07/2019
Show all

BETONIKA

18.00 kn

Drugi nazivi: Klas, betunika, čistac, crvena metvica, gusar, petonika, ranilist, ranjak

SKU: BE Kategorija: Oznaka:
Brands
Opis

Latinski naziv: Betonica officinalis L.

Drugi nazivi: Klas, betunika, čistac, crvena metvica, gusar, petonika, ranilist, ranjak

Betonika ili klaš raširena je po cijeloj Evropi, a nalazi se na vlažnim livadama, svijetlim prozračnim šumama, zatim, na suhim šumskim livadama, sunčanim obroncima i brdskim livadama. Betonika je malena biljka s duguljasto-jajastim crvenim listovima što su nazubljeni na svojim krajevima. Cvjetovi su skupljeni u 10 cm dugački cvat sa ružičasto-modrim cvjetićima. Cvate od srpnja do rujna. Sadrži gorke tvari i tanine.

Ljekoviti dijelovi biljke

Za lijek skupljaju se listovi i korijen, i to za vrijeme cvatnje. Suši se na sjenovitom i prozračnom mjestu.

Ljekovito djelovanje

Listovi betonike ili klaša služe u liječenju rastrojenih i slabih živaca, padavica, žutice, astme, za čišćenje pluća, protiv povraćanja krvi, žgaravice, vodene bolesti, reumatskih bolesti, uloga (gihta) i želučanog katara. Korijen se koristi kod povraćanja i otrovanja. Betonika sadrži tanine kao ljekovite tvari, pa se može upotrebljavati i za liječenje rana, za zaustavljanje proljeva i za grgljanje kod upale grla, a pomaže i kod prejakih menstrualnih krvarenja, te kod upala želuca i crijeva.

Recenzije (0)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “BETONIKA”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.