Trgovina

LIPA
15/07/2019
SAN BABY CARE Dječja krema za njegu i zaštitu kože
15/07/2019
Show all

PERŠIN LIST

18.00 kn

Sjemenke obje vrste peršina djeluju povoljno na probavu, poboljšavaju rad bubrega, mjehura i žuči. Korijen peršina ima eterična ulja, apina, šećer i sluz. Upotrebljava se kao diuretik i začin.

SKU: per Kategorija: Oznaka:
Brands
Opis

Latinski naziv: Petroselinum hortense

Drugi nazivi: Peršin, peršun.

Ljekoviti dijelovi biljke

Koristi se korijen i list. Sabire se lišće što je moguće ravnomjernije, bez stvaranja većih ogoljelih površina, u jesen korijen, a cijela biljka kad je u cvatu. Za razliku od zamrzavanja, sušenjem se gubi najveći dio vitamina i okusa. Korijen, položen u pijesak u podrumu, bit će vrijedan izvor vitamina kroz cijelu zimu.   Za dobivanje ulja vrednije su sjemenke korjenastog, nego lisnatog peršina.

Ljekovito djelovanje

Sjemenke obje vrste peršina djeluju povoljno na probavu, poboljšavaju rad bubrega, mjehura i žuči. Korijen peršina ima eterična ulja, apina, šećer i sluz. Upotrebljava se kao diuretik i začin.   Peršin sadrži dva važna sastojka, myristicin i apiol. Zahvaljujući njima, peršin povećava protok mokraće te pomaže pri uklanjanju infekcije mokraćnog trakta. Ljekoviti su su u malim količinama ali u većim količinama mogu imati i otrovno djelovanje. Myristicin u većim količinama ima neželjene učinke kao što su narkotično djelovanje, oštećuje jetru, izaziva jake kontrakcije i povišen tonus. Apiol djeluje slično, ali slabijeg intenziteta.

Recenzije (0)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “PERŠIN LIST”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.